Stralen, Scooperen, Poeder Coaten en Nat Lakken

Stralen

Om een product vrij te maken van roest, oude verflagen of walshuid moet het worden gestraald. Onder hoge druk wordt er straalgrit op het metaal gespoten, zodat ongewenste lagen verdwijnen en het oppervlak wordt opgeruwd. Op die manier is het materiaal klaar voor een eventuele vervolgbehandeling zoals schooperen, poeder coaten of natlakken. Hierdoor word het materiaal duurzaam beschermd tegen roest, vuil en weersinvloeden.

Scooperen/ Metaliseren

Schooperen ook wel metalliseren genoemd is een behandeling die wordt uitgevoerd na het schoon stralen van het materiaal. Een schoopeerlaag bestaat uit een zinklegering. Deze zeer goede maar poreuze laag dient als ideale beschermlaag tegen corrosie. Omdat deze laag poreus is moet het altijd nabehandeld worden met een verfsysteem of poedercoating. De bescherming die de zinklegering aan het staal biedt is een zogeheten kathodische bescherming. Dit betekent de zink- aluminium legering zich opoffert ter bescherming van het staal.

metaliseren-b-owibxtbbfq5i1d3456guq6yty3u6cgjirwz6ejevas

Poeder Coaten

Poeder coaten is een elektrostatisch proces waarbij staal, RVS, verzinkt staal en aluminium wordt gecoat in elke gewenste kleur en structuur. Poeder coaten is zowel voor binnen als buiten breed toepasbaar.
De aangebrachte poeder wordt samen met het object verhit in een oven waardoor de coating vloeit en uithardt, zo ontstaat er een kras vaste en slagharde afwerklaag op het object.

De voordelen zijn:

  • Goede prijs/kwaliteit
  • geen inzet van oplosmiddelen welke schadelijk zijn voor het milieu
  • zeer nette afwerking
  • zeer goede kantendekking
  • snellere doorlooptijd ten opzichte van natlakken
powdercoating-b-owibymgbbl9e19wsf12adhm4d1ujz2r77x78a47nxw

Natlakken

Natlak wordt vooral toegepast bij producten die niet van een poedercoating kunnen worden voorzien en daar waar er specifieke eisen worden gesteld. Natlakken is een proces waarbij handmatig een vloeibare verf wordt aangebracht op het product. Een natlak kan oplosmiddel gedragen of water gedragen zijn. Bij laatstgenoemde worden geen organische oplosmiddelen gebruikt, maar is water de drager van het product. Na het aanbrengen van een laksysteem moet het product de tijd krijgen om het oplosmiddel kwijt te raken en uit te harden. Dit kan doormiddel van luchtdrogen, moffelen enz. Dit is afhankelijk van het soort lak dat gebruikt word. De vaste bestanddelen die over blijven vormen dan de uiteindelijke beschermlaag.

copyright en bron: CP