Smederij Hol - Cortenstaal

Smederij Hol – Cortenstaal, ook bekend onder de merknaam COR-TEN-staal, is een metaallegering, bestaande uit ijzer waaraan koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom zijn toegevoegd. Hier kunt u meer vinden over Cortenstaal

De sterkte is vergelijkbaar met die van andere gelegeerde staalsoorten zoals roestvast staal. Cortenstaal is een weervast staal en de bruine roestkleur is het meest typische uiterlijke kenmerk.

Wilt u weten wat er mogelijk is bekijk dam eens onze portfolio: https://smederijhol.nl/portfolio-plantenbakken-en-tuinideeen/

De roestkleurige en zeer dichte oxidehuid schermt het dieper liggende materiaal af van zuurstof, waardoor de oxidatie sterk vertraagt, hoewel in holten die vol staan met water de corrosie zich wel voortzet. Door de oxidehuid is het niet nodig het materiaal te schilderen.

De United States Steel Corporation raadt af cortenstaal te gebruiken voor daken en zijwanden van gebouwen en voor dunne staalplaten. Het staal blijft namelijk gevoelig voor corrosie. Dit komt doordat de oxidehuid van het staal zich opnieuw vormt nadat het afgesleten is door bijvoorbeeld zand, stof, hagel of zelfs zure regen. Als de huid zich opnieuw ontwikkelt, wordt het onderliggende ijzer dunner en komen er op den duur gaten in de dunne platen.

De roest van het staal kan bovendien afgeven op aangrenzende oppervlakken, zoals trottoirs. Het materiaal is ook niet bestand tegen natte bladeren. De aanwezigheid hiervan op het staal vertraagt de cycli van nat worden en opdrogen, waardoor corrosie wordt versneld.

Cortenstaal aanwinst voor uw tuin

Cortenstaal is zeker een aanwinst voor uw tuin! Het is voor veel doeleinden te gebruiken. Denk hierbij aan: een vijverombouw, buiten openhaarden, boording, bloembakken en plantenbakken, zuilen, vuurtafels, vuurschalen etc..  Heeft u een idee voor uw tuin en wilt u dat laten maken in Cortenstaal?  Bel, mail, of vul het contactformulier in en laat ons weten wat uw idee is, wat u wilt laten verwezelijken. 

Bedenk dat ieder project uniek is, dus ook dat van u!